Sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej Zobacz większe

Sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej

Nowy produkt

P.412187

Przedmiotem wynalazku jest sposób przedłużenia trwałości przechowalniczej borówki amerykańskiej z wykorzystaniem ozonowania.

Więcej szczegółów

Opis

Patent tak

Więcej informacji

Sposób ten pozwolił na przedłużenie czasu przechowywania pełnowartościowych jagód borówki amerykańskiej nawet do 30 dni i powyżej. Uzyskano przy tym prawie trzykrotne zmniejszenie strat owoców poprzez porażenie chorobami, w stosunku do dotychczas znanych i stosowanych sposobów przechowywania tych jagód. Dodatkowo poprzez zastosowanie cyklicznego ozonowania istnieje możliwość dostępu do komory przechowalniczej praktycznie w dowolnym czasie, poza procedurą ozonowania i krótko po niej. Dotychczas przy  kontrolowanej atmosferze, po otworzeniu komory należało opróżnić ją i po ponownym załadowaniu świeżymi jagodami przeprowadzić zabieg zmiany składu atmosfery. Poza tym przy odpowiedniej organizacji jeden generator ozonu może posłużyć do zasilania wielu komór przechowalniczych, co powinno zoptymalizować koszty ozonowania.

Pliki do pobrania